Wednesday, February 27, 2013

Formula for Volume of Hemisphere


Hemisphere is a geometrical object. It is look like a semi circle. Half of the sphere is called as hemisphere. The sphere has the radius r as well as hemisphere also have the radius r. The volume of the hemisphere formula is given below,

Formula:

Volume of hemisphere = (2 / 3) * π * r3

Here, π is constant value; r is radius of the hemisphere.

Example problems - formula for volume of hemisphere

Example 1:

Find the volume of hemisphere with the radius 12 cm.

Solution:

Given hemisphere radius r = 12 cm

Formula:

Volume of hemisphere = (2 / 3) * π * r3

Substitute the given radius value in the above formula, we get

Volume of hemisphere = (2 / 3) * π * 123

= (2 / 3) * π * 1728 cm3

= 1152π cm3

Answer:

The volume of the hemisphere is 1152π cm3

Example 2:

Find the volume of hemisphere with the radius 23 cm.

Solution:

Given hemisphere radius r = 23cm

Formula:

Volume of hemisphere = (2 / 3) * π * r3

Substitute the given radius value in the above formula, we get

Volume of hemisphere = (2 / 3) * π * 233

= (2 / 3) * π * 12167 cm3

= 8111.33π cm3

Answer:

The volume of the hemisphere is 8111.33π cm3

Example 3:

Find the volume of hemisphere with the radius 6 cm.

Solution:

Given hemisphere radius r = 6 cm

Formula:

Volume of hemisphere = (2 / 3) * π * r3

Substitute the given radius value in the above formula, we get

Volume of hemisphere = (2 / 3) * π * 63

= (2 / 3) * π * 216 cm3

= 144π cm3

Answer:

The volume of the hemisphere is 144π cm3

My forthcoming post is on adding and subtracting rational expressions with unlike denominators and karnataka puc board will give you more understanding about Algebra.

Example 4:

Find the radius value of the hemisphere. The volume of the hemisphere is 244cm3

Solution:

Given volume of hemisphere is v = 244 cm3

Formula:

Volume of hemisphere = (2 / 3) * π * r3

Substitute the volume value in the above formula, we get

244 cm3 = (2 / 3) * π * r3

Rearrange the above, we get

r3 = 244 * (3 / 2 * π)

= 116.56 cm

r = 4.88 cm

Answer:

The radius of the hemisphere is 4.88 cm

Practice problems - formula for volume of hemisphere

Example 1:

Find the volume of hemisphere with the radius 8 m.

Answer:

The final answer is 341.33 m3

Is this topic algebra problems hard for you? Watch out for my coming posts.

Example 2:

Find the volume of hemisphere with the radius 15 cm

Answer:

The final answer is 2250 cm3

Example 3:

The area of the hemisphere is 18π cm3. Find the radius of the hemisphere.

Answer:

The radius of the hemisphere is 3 cm.

No comments:

Post a Comment