Wednesday, April 24, 2013

Volume of a Rectangular Prism Formula


Rectangular prism is a combination of six parallelograms and it is a three dimensional figure. The shape of the rectangular prism is same as the rectangular box. The three dimensions of the rectangular prism are length, width and height. With the rectangular prism the volume, later surface area and surface area can be determined.

Example diagram and formula – volume of a rectangular Prism formula:

Rectangular prism

The formula to find the volume of rectangular Prism is length * height* width

Example problems – Volume of a rectangular prism formula:

Example 1 - Volume of a rectangular prism formula:

Find the volume of the Rectangular Prism whose length is 10cm, width is 12cm and height is 14 cm.

Solution:

Given, Length =10cm, width = 12cm and height = 14cm.

The volume of rectangular Prism is length * height *width

= 10 * 12* 14

=1680cm3 .

Example 2 - Volume of a rectangular prism formula:

Find the volume of the Rectangular Prism whose length is 18cm, width is 15cm and height is 13cm.

Solution:

Given, Length =18cm, width = 15cm and height = 13cm.

The volume of the rectangular Prism is length * height *width

= 18*15*13

= 3150cm3

Example 3 - Volume of a rectangular prism formula:

Find the volume of the Rectangular Prism whose length is 11cm, width is 12cm and height is 13cm.

Solution:

Given, Length =11cm, width = 12cm and height = 13cm.

The volume of the rectangular Prism is length * height *width

= 11*13*12

= 716cm3

= 718cm2

Example 4 - Volume of a rectangular prism formula:

Find the volume of the Rectangular Prism whose length is 21cm, width is 19cm and height is 16cm.

Solution:

Given, length=21cm, width =19cm and height =16cm.

The volume of rectangular Prism is length *height *width

= 21*16*19

= 6384cm3

Practice problems - Volume of a rectangular prism formula:

Problem 1:

Find the volume of the Rectangular Prism whose length is 21cm, width is 19cm and height is 16cm.

[Ans: 6384cm3]

Between, if you have problem on these topics math help online tutor free, please browse expert math related websites for more help on iseet syllabus 2013.

Problem 2:

Find the volume of the Rectangular Prism whose length is 30cm, width is 25cm and height is 20cm.

[Ans: 15000cm3]

Problem 3:

Find the volume of the Rectangular Prism whose length is 17cm, width is 18cm and height is 19cm.

[Ans: 5814cm3]

Problem 4:

Find the volume of the Rectangular Prism whose length is 24cm, width is 20cm and height is 23cm.

[Ans:11040cm3]

No comments:

Post a Comment